Mette forsøger at demonstrere hvordan en kalabas bæres, hvad der ikke helt lykkedes fordi man normalt placerer en stoflig ring mellem hoved og græskar.

16-Marts-2019

Mette Bovin i Sagahuset

Lørdag eftermiddag havde Høreforeningen inviteret Mette Bovin til at fortælle lidt om et livslangt virke som etnograf og antropolog i landene omkring Tchadsøen. Her har hun levet sammen med en nomadefamilie i flere omgange i løbet af små 40 år, siden hun fik sin uddannelse i Århus tilbage i 60’erne

Som hun fortalte, så havde hun fra barnsben vidst at det var noget med mennesker hun ville og det skulle være i Afrika. Men det blev ikke det Afrika som vi kender, som f.eks. det Kenya Karen Blixens fortællinger havde gjort os bevidste om. Så Mette valgte en mere vestlig kurs og havnede altså hos nomader, der dengang vandrede med sine kvægflokke fra græsning til græsning i landene omkring Tchadsøen. Hun levede som dem med et liggeunderlag som eneste medbragte luksus. Man sov direkte på jorden under myggenet, holdt øje med sine dyr og havde i det hele taget ikke mere grej end det kunne pakkes på æsler i løbet af 1½ times tid når stedet igen skulle forlades. Familien blev aldrig ret længe på et sted før der igen skulle findes nye græsgange. I bedste fald 3 -4 dage. Og som hun sagde, var det stort set umuligt at se der havde været en lejr. Var noget efterladt, var det kun noget der indgik i naturens kredsløb.

Hun viste os en film fra et gensyn i 80’erne og fortalte at hun til sidst have lært sproget for at kunne tale med dem uden tolk og at det havde givet et lidt andet billede af deres tilværelse, fordi forståelsen nu var uden tolkens nogen gange lidt for diplomatiske omformuleringer.

Hun har stadig kontakt med familien via mobil. Men det er hende der ringer, for familien stadig lever stort set uden penge og samtalerne er altid aftalt, så nomaderne i mellemtiden har mulighed for at få ladet telefonen op. Trods uroen i området klarer de sig at holde sig fri af militser og bander. Muligvis fordi deres levevis altid har efterladt sig så få spor og de har været trænet i at spotte hvor næste ubenyttede græsgang måtte være.

Seancen blev afsluttet med spørgsmål og en fremvisning af ting fra området.

Helene Svendsen overrækker æres medlemsskab til Lisbeth Persson

16-Februar-2019

Årssmøde

Lørdag eftermiddag i Saghahusets glassal, afholdtes årsmøde i Høreforeningens Bornholmske afdeling. Desværre havde sygdom næsten halveret antallet de deltagere, der ellers havde meldt sin ankomst. Helene Svendsens beretning var igen i år inde omkring stort og småt i foreningens arbejde. Bestyrelsen afholder hvert år omkring 10 arrangementer af både oplysende og social karakter. 2018 startede ud med besøg hos Bornholmer børsten. Måske er det medlemmernes aldersfordeling, der gør at godt håndværk altid synes et besøg værd. Oplysning er et andet vigtigt punkt i foreningens virke, så Bornholms hospital lægger som regel lokaler til et større foredrag om hørelse eller øre sygdomme. Åben for alle og ganske gratis. I år var det Mads Klokker, som til daglig regerer på Rigshospitalet, der var på øen for at fortælle om behandlingsmetoder for øresten og tinnitus. Årets gang sluttes af med en traditionel julefrokost og lotteri. Helene fremhævede både Jørn Bechs utrættelige arbejde med at hente gode gaver til lotteriet hos de handlende primært i Aakirkeby og Nexø. Og Lisbeth Perssons håndarbejde, som hun sælger til fordel for foreningens arbejde, ved julefrokosten. Formanden selv sidder med i hovedforeningens bestyrelse og gør sit til at nedbringe ventetiden på høreapparater på landsplan, til et niveau som svarer til det vi har på her på øen. I 2018 er der bevilliget 215 mio. på finansloven. Nu venter vi så på effekten, for der er steder i landet hvor ventetiden er over et år. Helene sluttede af med at takke medlemmerne for opbakningen omkring foreningens arrangementer og Espersen fonden for trofast at støtte foreningens sociale arbejde.
Hun endte sin beretning med at tildele Bornholms afdelingens forrige formand, Lisbeth Persson, som i øvrigt stadig deltager i bestyrelsens arbejde, æres medlemskab. Det var lykkedes at holde det hemmeligt og det kom som en glædelig overraskelse.
Der næst var det Kasserer Orla Pedersens tur til at gennemgå økonomien. Han var ikke specielt stolt ved at præsentere et regnskab med næsten 8.000 kr. i overskud. Han vil hellere holde en fornuftig balance og anvende midlerne på medlemmerne. Men som det blev forklaret; ved forsigtig budgettering og et år hvor alting for en gangs skyld klappede, blev formuen altså løftet til godt 23.000.
Efter valgene var alle nøglepersoner i bestyrelse og revision, samt suppleanter uforandret.
Under evt. kom sekretær Wanda Brændeholm på banen med en rosende omtale af Cæcilie Nisbeth, som har haft afgørende indflydelse på at det er blevet muligt for handicappede at få et særligt SU- tillæg. Dernæst fik øens to øjenklinikker en røffel for ikke at ville tage handicappede fra øens institutioner som patienter. Det ville vi kunne læse meget mere om i mandagens Bornholms tidende.

25-November-2018

Julefrokost

Julefrokosten faldt igen i år på en søndag. Sagahusets lokaler er blevet et populært samlingssted og det er blevet sværere at finde dagen som passer. Om det er derfor at gæstetallet har været vigende skal være usagt. Wanda kræser stadig med en ret traditionel menu og Jørn bliver tilsyneladende stadig skrappere til at finde gode sager til lotteriet. Men indrømmet, flere af vore trofaste gæster har været sygdoms ramt og nogle er desværre gået bort.
Selvom arrangementet helt holdent er af social karakter, eller måske netop derfor, så har vi stadig skrivetolke med. Endda ved bordet, idet vi har gæster hvor hørelse er blevet så dårlig at selv privat samtale understøttes på skrift.

  • Menu

    Efter Helenes velkomst, lægger Wanda på vanlig vis ud med præsentere menuen. Den er faktisk meget traditionel. Men med stor vægt på at det skal være godt håndværk og Bornholmske råvarer. Ikke noget med Nordsø sild, her. Det giver helt sikkert maden et tvist. Og ja, det har sin pris. Men som hun også bemærkede ved et årsmøde et par år tilbage, så vil hun da ikke servere noget hun ikke selv spiser med glæde!

  • Lotteri

    I mange år er julefrokosten sluttet af med et amerikansk lotteri, under kaffen.
    Jørn er blevet rigtig dygtig til at finde sponsorgaver hos handlende i Nexø og Aakirkeby, især. Det er ikke altid vi kan se hvad præmien er før en vinder får den i hånden. Men det er yderst sjældent nogen bliver skuffet over en gevinst. Og med færre julegæster har der været mere end rigeligt til at alle fik noget med hjem.

Utraditionelt måske, men det faldt mig pludselig ind at vise et meget synligt hjælpemiddel for os der hører dårligt. Skrivetolke, der sætter tekst på alt imens der fortælles.

13-September-2018

Meniere, eller øresten, måske?

Det er efterhånden en årligt tilbagevendende begivenhed at Høreforeningen inviterer en fagligt kompetent foredragsholder til øen. I år tilfaldt æren Mads Klokker. Overlæge og klinikchef på Rigshospitalet. Og i må tro mig når jeg skriver at det både oplysende og underholdende at opleve en person med fuldstændig styr på symptomer, årsager og medicinering. Og som har været med så længe, at vi kan føle os sikre på at selvom det kan være drilsk at stille den rigtige diagnose. Så er man blevet væsentlig bedre til det, bare de sidste 5 - 10 år. Foredraget finder som regel sted i hospitalets store sal, fordi det er vigtig for os at alle kan være med. Og stedet har en velfungerende teleslynge. Skrivetolke må vi selv tage med. Og det gør vi så, fordi de er vigtige for forståelsen for en del af vore egne medlemmer. Foredraget er dog både gratis og åbent for alle: Pårørende med interesse, patienter eller behandlende personale

Næsten 3 timers effektiv information om høretab, tinnitus og meniére, var hvad tilhørerne fik fra Anne-Mette Mohr.

07-Oktober-2017

Anne-Mette Mohr i hospitalets store sal.

Høreforeningen havde inviteret interesserede til foredrag om livet med høretab. Det var der godt 40 der benyttede sig af. Og efter en pause og forfriskning og lidt udskiftning i blandt tilhørerne, var der ca. lige så mange der fik et indblik i hvordan Tinnitus og Meniére er at leve med.
At læse om det er en ting, men når Anne-Mette med et helt livs erfaring på området, lukker op for sin viden, får man sat rigtig mange ting på plads. Og det tror jeg mange af de deltagende var enig i.

Majbritt Tobberup fortæller de forsamlede lidt om sin formandstid.

23-September-2017

70 års jubilæum

Sagahusets glassal var rammen om foreningens fejring af 70 års dag. 40, hovedsageligt medlemmer deltog. Hovedforeningens formand Majbrit Tobberup havde taget turen over for at være med. Og der var mange der benyttede sig af lejligheden til at få en personlig snak med hende. Ellers var det mest selskabeligheden der var i fokus på ved dagens forsamling. Helene , vores lokalformand, fortalte lidt om foreningens historie og landsformanden roste os for de mange arrangementer og Helene for at være en særdeles mødestabilt medlem af hovedbestyrelsen.

02-September-2017

Vingården

Man kan ikke sige andet end at vinbonden Jesper Paulsen har en særdeles underholdende tilgang til emnet, at drive vingård. Men det er nok nødvendigt med humor, når man hører om de trængsler der er ved at leve med gården og de regulativer men er underlagt. For ikke at tale om at vejrguderne også skal være med en!
Men det var en oplevelse i europæisk landbrugs politik, krydret med lokal nutidshistorie... - Og så kan vinen faktisk drikkes, med velbehag.

Lille Gadegårds frokostplatte og smagsprøver...

08-Juni-2017

Brændesgårdshaven

Det var et ønske fra vores formand at invitere på kaffe i Brændesgårdshaven. Og vi har nok alle minder derfra...
I hvert fald gik snakken livligt ved kaffebordet, om arrangementer der har været på programmet igennem tiderne. Hvem det var der spillede til baller, hvordan haven så ud og hvilke kunstnere der har været forbi. Altså hvor kan man komme omkring når der bliver åbnet op for et større tidsrum af fælles hukommelse!

Kaffe og kage efter rundgang i haven

Peter på Aakirkes prædikestol.

22-Maj-2017

Højmesse i Aakirke

Vores præst Peter Hansen er altid spændende at høre på og Aakirke er en smuk ramme.
Og så er der frokost i præstegården bag efter. Her går snakken og Peter skal altid lige høre hvad vi syntes om hans ofte lidt utraditionelle tilgang til teksten. Det må understreges at vi absolut ikke ser på folks tilhørsforhold. Et par af os indrømmer endog at vi kommer alene for hyggens skyld!

13-April-2017

Aflysning!

Lions banko, er et af de indslag som vi ikke selv er herre over. Der er blevet strammet op i forudsætningerne for gennemførsel. I år var grænsen sat ved 30 deltagere. Og selvom vi i Høreforeningen, mest lægger vægt på samværet, så var 27 tilmeldte ikke nok til at gennemføre. Og med 2 aflysninger på 3 år, må vi nok sande at vi næppe får flere Lions banko.

13-Marts-2017

Besøg på Tidendes trykkeri

En god håndfuld af foreningens medlemmer var med på en rundtur på avisens trykkeri. Der blev både talt historie og moderne teknik, for ikke at tale om forretningspolitik. Men alt i alt fik vi et sjovt indblik i hvordan det er at drive avis, også nu om dage. Desværre er vi nok mange som ikke er edb-brugere, for det ville nok være særlig interessant for vore medlemmer, at gå på opdagelse i avisens digitale arkiver...

Svært at følge med i fortællingen når pressen roterer.

22-Februar-2017

Årsmødenoter

Vi havde ikke helt så mange gæster som vi plejer. Måske skyldes det forvirring om tidspunkt. Hørelsen, vores landsdækkende foreningsblad, havde fået en forkert dag med i oversigten. Ellers blev det et roligt møde, hvor formanden i sin beretningen lagde ud med at mindes dem der gik bort. Vi konstatere at vore medlemmer er højt oppe i årene. Hun fortsatte med at løbe igennem foreningens arrangementer. "Lyt til livet" i Domen fik et ord med på vejen. Lotte Rømers korprojekt gav anledning at arrangere åben hus på kommunikationscenteret, hvor man kunne få indblik i hvordan en høretest forgår og hvad man ellers kan vente sig når man nu skal have høreapparat.
Her efter fremlagde Kassereren regnskabet. Som noget nyt er der blevet lagt budget for 17's aktiviteter, for at imødegå en ændret måde at fordele kommunens foreningsmidler. §18 er blevet præciseret i forhold til hvad der dækkes, og kasserer kunne fortælle at allerede nu var der penge til alle de planlagte begivenheder i høreforeningens kalender.
Valg var nemt at komme over, da der var genvalg på alle poster.
Under eventuelt blev hjemmesiden så præsenteret på storskærm. Det blev fulgt med interesse, men det blev også konstateret at det kun er ganske få der bruger nettet.

26-Januar-2017

Nyheder

Jeg er lidt i tvivl om at denne rubrik skal være aktuel, eller indlæggene bare skal blive stående, så de kan læses som en slags omvendt dagbog. Men det kan jo ændres hen ad vejen.
- Ellers er en vigtig ting før årsmøde på plads. Regnskabet for 16 er revideret. Nu mangler så bestyrelsens og medlemsmødets accept.

23-Januar-2017

Høreforeningens hjemmeside

Landsforeningens hjemmeside bliver hen ad vejen revideret. Og vi ved faktisk ikke hvordan det bliver med vores lokale stof, så vi har valgt at prøve selv.
Hen af vejen håber vi at det lykkes at komme rundt i alle lokalafdelingens mange små aktiviteter, foruden dem der skrives om i aktivitetsplanen, som er omdelt til vore medlemmer på øen.
Vi håber frem for alt at det bliver nemmere at finde rundt i oplysningerne og at siden er nem at bruge.